SGK İŞİTME CİHAZI ÖDEMELERİ


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işitme cihazı  katkı payı ödemeleri, çalışan, emekli olma durumunuza veya yaş kriterlerine göre değişiklik göstermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu aktif sosyal güvencesi bulunan vatandaşlara belli oranda katkı payı vermektedir ve bu katkı payı alacağınız cihazın bedeli ne olursa olsun değişmemektedir ve raporun yazıldığı günkü tutar geçerlidir. SGK tarafından ödenen bu katkı payı, ortalama her yıl kurumun belirlediği tarihlerde artış olarak değiştirilebilmektedir.

İşitme cihazı SGK katkı payı alınabilmesi için kurumla anlaşmalı sağlık kurumlarından (devlet hastaneleri veya SGK' nın raporunu kabul ettiği özel üniversite, vakıf hastaneleri) alınmış sağlık kurulu raporu olması şarttır. Bu raporun yanı sıra e-reçete ve odyometri testinin aslı olması gerekmektedir. Bu evrakları işitme cihazı satmaya yetkili işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerine götürdüğünüzde, anlaşmış olduğunuz/olacağınız işitme cihazı ücretinden düşerek sizin adınıza SGK' dan tahsil edecektir.

İşitme cihazı raporu ve reçetesinin içeriği, yapılan odyometrik test ve muayene sonucu KBB doktorunuz tarafından belirlenecektir ve sağlık kurulunca onaylanacaktır. Bu durum tek veya çift kulak, sağ kulak veya sol kulak, kulak arkası veya kulak içi işitme cihazı olarak detaylarıyla yazılabilmektedir. 2021 tarihli değişiklik sonrası her iki kulak için aynı anda ödeme almak mümkündür. Sizin için uygun olabilecek durumları doktorunuzla görüşüp belirtebilirsiniz.

İŞİTME CİHAZI  SGK ÖDEMESİ KAÇ YILDA BİR ALINIR ?


İşitme cihazı katkı payları, güncel kanunla her 5 (beş) yılda bir yenilenebilmektedir. İşitme cihazını kaybetme, yedek cihaz alma, teknolojisi yeni çıkmış bir cihaz alma, arızalanma gibi durumlarda yeni cihaz alabilirsiniz fakat bunun için SGK ödemesinden faydalanamazsınız. Yani her durumda son aldığınız tarihten itibaren 5 yıl beklemeniz gerekecektir.

2024 yılında SGK işitme cihazına ne kadar ödeme yapıyor ? sorusunun cevabı aşağıda ki tabloda yer alıyor.







İşitme Cihazı SGK ödemesi 2024

0 - 4 yaş aralığında ki çocuklar için devlet ödemesi;

İşitme cihazını alacak veli Çalışan ise 6.104,44 TL.
İşitme cihazını alacak veli Emekli ise 7.630,56 TL.

5 - 12 yaş aralığında ki çocuklar için devlet ödemesi;

İşitme cihazını alacak veli Çalışan ise 5.426,17 TL.
İşitme cihazını alacak veli Emekli ise  6.782,72 TL.

13 - 18 yaş aralığında ki çocuklar için devlet ödemesi;

İşitme cihazını alacak veli Çalışan ise 5.087,04 TL.
İşitme cihazını alacak veli Emekli ise 6.358,80 TL.

18 yaş ve üzeri İçin devlet ödemesi;

İşitme cihazını alacak kişi Çalışan ise 3.391,36 TL.
İşitme cihazını alacak kişi Emekli ise 4.239,20 TL.



İşitme cihazı SGK ödemesi nasıl alınır?

Sosyal güvenlik kurumunda aktif sigortası bulunan çalışan veya emekli herkes işitme cihazı satın alırken SGK ödemesinden faydalanabilir. SGK ile anlaşmalı olan ve raporuna onay verilen devlet hastaneleri, vakıf hastaneleri ve özel hastanelerin olması şarttır. Bu raporun yanı sıra odyometri testinin aslı ve e-reçete bilgisinin de olması gerekir. Bu evrakları işitme cihazı satmaya yetkili ve SGK ile anlaşması olan işitme cihazı merkezine götürdüğünüzde anlaşmış olduğunuz/olacağınız işitme cihazı ücretinden düşerek sizin adınıza SGK' dan tahsil edecektir.

SGK işitme cihazının ne kadarını karşılıyor?

SGK işitme cihazı kaç yılda bir alınır?

SGK işitme cihazı fiyatları ne kadardır?

Yeşil kart işitme cihazı ödemesi ne kadardır?


Randevu Almak İçin