PEDİATRİK İŞİTME KAYBI
Pediatri, bebeklikten ergenliğe kadar geçen süre olarak tanımlanan 0-18 yaş arası çocukların sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. Pediatrik ise çocuk sağlığı veya hastalıkları ile ilgili demek. Pediatrik kelimesi "pediyatrik" olarak da kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre dünyada ortalama her 1000 çocuktan 2'si bir dereceye kadar işitme kaybından etkilenmiş olarak doğuyor veya sonradan olmak üzere enfeksiyona, ilaçların etkisine, genetik faktörlere, travmaya, hastalıklara, yüksek sese maruz kalma gibi etkenlere bağlı olarak ilerleyen yaşlarda da işitme kaybı gelişebiliyor.
İşitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönem "yenidoğan" dönemi. Hayatlarının ilk 2-3 yılında beden ve zihin yönünden hızlı bir gelişim yaşayan bebeklerin kullanacakları dilin temelini, o dile özgü seslerin işitilmesi ve konuşmaların dinlenmesi oluşturuyor.
Her hastalıkta ve her yaşta ki insanda erken tanı ve tedavi çok önemli bir süreçtir fakat konu işitme kaybı olunca bebekler ve çocuklar da daha fazla önem arz etmektedir. Nedeni ise, yeni doğan bebeklerin hayatlarının ilk iki yılında beden ve zihin yönünden gelişimi için çevrelerinde ki olayları anlama ve öğrenme süreçlerinin, beş duyusuna bağlı olarak gelişmesi ve işitme duyusununda bunlardan biri olmasıdır. İşitme kaybı derecesine bağlı olarak çocuğun konuşmasını, dilini, öğrenmesini ve sosyal gelişimini etkileyebilmektedir. Okul eğitim çağına gelmiş çocuklar, öğrenme ve arkadaşlarıyla iletişim kurmada zorluk yaşayabilir ve bu durum tedavi edilmezse psikolojik sorunlara yol açabilir.
Türkiye'nin genelinde yeni doğan işitme tarama programı kapsamında işitme testleri yapılıyor. Fakat her ne kadar işitme testleri yapılsa da ilerleyen aylar veya yıllarda çocuğunuzun gelişimine yönelik bir durum var ise muhakkak bir KBB doktoruna görünmelisiniz. Belli periyotlarla işitme testi yaptırmanızda çocuğunuzun işitme sağlığı açısından faydalı olacaktır.
Modern işitme cihazı teknolojisi sayesinde çocuklara gerekli görüldüğü anda, genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta veya ay içinde işitme cihazı takılabilir. Kliniklerimizde bulunan odyologlar her yaştan çocuğa işitme cihazı takma konusunda deneyimlidir. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını hangi tür işitme cihazının en iyi şekilde karşılayacağını belirlemek için, ayrıntılı bir işitme değerlendirmesi yapılır. Çocuğunuzun işitme cihazlarının düzgün çalışmaya devam ettiğinden emin olmak için işitme cihazı kontrolleri ve ayarlama hizmetleri sağlıyoruz. Ayrıca hastalara ve ailelerine işitme cihazı kullanımı ve bakımı konusunda yaşlarına uygun bilgiler sağlıyoruz.
PEDİATRİK İŞİTME KAYBI BELİRTİLERİ
Pediyatrik işitme kaybının belirtileri çocuktan çocuğa göre farklılık göstermektedir. Yeni doğan taramasında işitme testleri yapılsa bile sonradan ortaya çıkabilir. Bunun için ebeveynlerin dikkatli olması önemlidir. Çocuğunuzda aşağıda ki belirtileri görüyorsanız aile hekiminize, çocuk doktorunuza veya kulak Burun Boğaz doktoruna görünebilirsiniz.
Semptomların aşağıda yazdıklarımızla sınırlı kalmayacağını bilmenizde de fayda var.