Çocuklarda İşitme Cihazı Kullanımı



Bebeklerin doğumundan sonraki ilk yılları konuşma, dil ve bilişsel gelişimi için çok önemlidir. Bebekler kelimeleri ve konuşulan dilin yapısını, seslere maruz kalarak ve dinleyerek anlarlar. Dil gelişimi aynı zamanda erken yaşta dinleme ve konuşmaya da bağlıdır. İşitme kaybı olan bebeklerin işitme duyularına yeterince müdahale edilmezse geri döndürülemeyecek sorunlarla karşılaşılabilir.

Çocukluk döneminde de farklı nedenlerle sonradan oluşan işitme kaybı görülebilir. Bu süreçte yapılacak test ve muayeneler sonucunda işitme kaybı geri döndürelemiyorsa ve işitme cihazı kullanımına uygunsa çocuğunuz, ilk fırsatta çocuğunuzun cihazlanması gerekir. İşitme cihazları, işitme kaybı olan çocukların dinlemelerine ve söylenenleri anlamalarına olanak tanıyarak eğitimsel ve sosyal ortamlara daha iyi katılmalarına da yardımcı olabilir.

Pediatrik işitme cihazları, teknolojinin gelişime bağlı olarak bebeklerin veya çocukların ihtiyaçlarına yönelik yazılımsal özellikler ve aksesuarlarıyla birlikte üretilir. İşitme cihazları, daha fazla işitsel girdi sağlayarak bebek ve çocukların çevredeki konuşma ve sesleri duymalarına yardımcı olabilirler. Özellikle okul çağına gelmiş çocuklarda dersleri anlamada veya sosyal etkileşimlerde kolaylıklar sağlayacaktır. Ayrıca işitme cihazlarıyla birlikte kullanılan aksesuarlar ile çocuklarınızın işitme deneyimini daha iyi hale getirebilirsiniz.

Çocuklarda işitme kaybını mümkün olduğu kadar erken tespit etmek ve işitme cihazına bağlı tedavi gerekiyorsa mümkün olan en kısa sürede işitme cihazlarını tedarik etmek önemlidir. Eğer bir KBB doktoru veya odyolog çocuğunuza işitme cihazı önerirse, çocuğunuzun bu cihazları sürekli ve mümkün olduğunca sık kullanması önemlidir. Unutulmamalıdır ki erken tedavi çocuğun genel yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.



Pediatrik İşitme Cİhazının Özellikleri



Bebek ve çocuklar için kullanılan işitme cihazlarının özellikleri aynıdır. Bebekler büyüdükçe çocukluk ve ergenlik çağına geldikçe bazı özelliklerin gereksinimi ortadan kalkabilir fakat kullanılan cihazlar yine aynı özelliklerde olacaktır. Mesela, ergenlik çağına gelmiş çocukta kilitli pil kapağı önemini azaltacaktır veya tamamen ortadan kaldıracaktır. Ya da LED ışıklar gereksinimi tamamen ortadan kalkacaktır. Aşağıda genel bilgileri verdik fakat daha detaylı bilgi için  0533-773-31-99 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Kilitli pil kapağı: Bebekler ve çocuklar meraklı canlılardır ve gördükleri her şeyi kurcalamak isterler. Bu istek öğrenmeleri için normal bir süreçtir fakat kontrol edilmedikleri zaman ölüme kadar giden kötü sonuçlarla karşılaşılabilir. İşitme cihazı kullanan bebek yada çocuklar merakını gidermek için cihazları kurcalarken pil kapakları açılırsa, burada bulunan küçük pilleri yutma riskiyle karşılaşılabilir. Buda çocuklarda ciddi yaralanmalara veya hayati organlarının zarar görmesine neden olabilir. Pil yutan bebek yada çocuklar da, böyle bir durumun önüne geçebilmek için işitme cihazı pil kapakları kilitli olarak üretilirler. Hatta çocukların kurcalarken kırılmasını önlemek için de daha dayanıklı pil kapakları kullanılır.

Teknolojik Özellikler: Pediatrik işitme cihazlarında bazı özelliklerin olması, bazı özelliklerin olmaması gerekir. Mesela bluetooth, wireless, kulaktan kulağa iletişim, odaklanma gibi teknolojiler tercih edilebiliyorken, gürültü baskılama özelliği tercih edilmeyebilir. Gürültü baskılama özelliğinin tercih edilmeme nedeni, çocuğun gelişim çağında bütün sesleri duyarak öğrenmesi gerekir. Fakat bu özellik çocuğun duyması gereken bazı sesleri gürültü olarak algılayıp kulağa iletmeyebilir. Pediatrik işitme cihazlarında genellikle yetişkinler için kullanılan bazı teknolojik özellikler bulundurulmaz.

Aksesuarlar ile uyumluluk: İşitme kaybı olupta işitme cihazı kullanan eğitim çağında ki çocuklar, işitme kaybının derecesine de bağlı olarak, öğretmenin sınıf içerisinde anlattıklarını zor duyabilir. Öğretmenin anlattıklarından kaçıracakları birkaç kelime bile, çocuklar için anlatılanları tamamen anlamsız hale getirebilir ve buda çocuğun diğer arkadaşlarına kıyasla az yada çok zorlanmasına neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için FM sistemlerle uyumlu işitme cihazı kullanılmalıdır. FM sisteminde, öğretmen küçük bir mikrofon takar ve çocuğun işitme cihazının arkasına bir alıcı takılır, böylece çocuk öğretmenin söylediği her şeyi sınıftaki gürültünün karışması konusunda endişelenmesine gerek kalmadan duyabilir.

Fiziksel özellikler: Pediatrik işitme cihazları çocukların kulak yapılarının fiziksel özelliğine istinaden daha küçük, ilgi çekici olabilmesi için de daha fazla renk ve desen seçenekleriyle üretilir. İşitme cihazlarında kullanılacak olan boynuzlarda kulak yapılarına uygun olarak daha küçük boyutlardadır. Ayrıca darbeye, suya, neme, toza, tere karşı daha dayanıklı kabin tasarımları vardır.

Yazılımsal Özellikler: İşitme cihazlarında bulunan ses yada program butonlarının çocuklar tarafından bilinçsizce kullanılmasını engellemek için kapalı olmasını sağlayan yazılımsal özelliktir.

LED ışıklar: Pil durumunu gösteren LED ışıkların olması önemlidir. Aksi takdirde sürekli cihazı kontrol etmek zorunda kalırsınız.



Pediatrik İşitme Cihazı Aksesuarları




Pediatrik iştme cihazlarında kullanılacak olan aksesuarlar çocuğunuz da konuşmayı, dili ve öğrenmeyi geliştirebilir. Özellikle eğitim-öğretim süresince kullanılabilecek FM sistemler bazen zorunluluk olarak da düşünülebilir. Derste öğretmenin konuştuklarını duymakta zorluk çeken öğrenciler için dersteki başarısını düşürmemek adına FM sistemler düşünülmelidir.

Bilinç sistemi gelişmiş çocuklar için kablosuz uzaktan kumanda aksesuarları kullanımı düşünülebilir. Bu kumanda ile işitme cihazı üzerinde bazı ayar kontrolleri yapılabilir. Ya da benzeri aksesuarlar ile cep telefonu, TV, bilgisayar ve müzik çalar gibi ekipmanlara kablosuz olarak doğrudan bağlanmasına olanak tanır.

Çocuğunuzun işitme kaybına, yaşına, sosyal durumuna, tercihlere bağlı olarak, pediatrik işitme cihazları ile kullanılabilen aksesuarlar bazen çok önemli olabiliyorken, bazen de keyfi olarak tercih edilebiliniyor.



Pediatrik İşitme Cihazı Uygulaması



İşitme cihazı takma işlemi genel olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç adımdan oluşur:

Doktor muayenesi: İşitme kaybının belirlenmesi için KBB doktoru muayenesi sonrası gerekli işitme testlerinin talep edilmesi
İşitme testleri: İşitme kaybının tipini ve derecesini belirlemek için çocuğun işitmesi test edilecektir
Tanı: Yapılan testler doğrultusunda işitme kaybına dair bilgiler değerlendirilip bilgilendirme yapılacaktır
Seçim: Yapılan değerlendirmeler göz önüne alınarak sizlerinde tercihleri sorulup uygun işitme cihazı belirlenecektir.
Uygulama: Seçilen işitme cihazına uygun akustik modifikasyonlar da eklenerek çocuğunuzun kulağına yerleştirilecektir (kulak kalıbıyla uygulanacak işitme cihazlarında, kulak izi alınıp başka bir tarihe randevu verilecektir).
Programlama: Aktif olarak çalışan işitme cihazları çocuğunuzun kaybına göre özel olarak ayarlanacaktır ve tam anlamıyla kullanıma hazır hale getirilecektir.
Takip bakımı: Cihazın düzgün çalıştığından emin olmak veya yeniden programlanması için takip ziyaretlerine gelmeniz istenecektir. Özellikle hızlı gelişme çağı olan 0-6 yaş çocuklar için 3-6 ay arasında takip randevuları oluşturmak önemlidir. Uzmanınız dan talep edebilirsiniz.
Kontrol testleri: Çocuğunuzun işitme cihazından aldığı faydayı görmek için kontrol amaçlı işitme testi yaptırabilirsiniz. Gerekli görmesi durumunda doktorunuz veya odyoloğunuz da talep edebilir. Hatta çocuğunuzun yaşına bağlı olarak küçükken daha sık olacak biçimde işitme testi yaptırıp, güncel işitme kaybına göre yeni programlama talep edebilirsiniz.



Çocuğu İşitme Cihazı Kullananlar İçin Tavsiyeler


İster 1 aylık isterse 18 yaşında olan, işitme cihazı kullanan bir çocuğunuz varsa sizin kontrolünüzde kullanmalarında fayda vardır. Yeni doğan bir bebek için kontrol tamamen bizdedir ve cihaz seçiminden kullanmına kadar bütün her şeyi bizim belirlememiz gerekir. Fakat bebeklerimiz büyüyüp çocukluk çağına oradan da ergenlik çağlarına geçtikçe yavaş yavaş kontrol ve tercihleri onlara bırakmamız gerekir. Ancak bahsettiğimiz yaşlar gelişim çağları olması ve yeterli bilinç düzeylerinin de gelişmemiş olma ihtimaline karşın işitme cihazı kullanımına dair önemli konularda kontrolü elden bırakmamak gerekir. Ana hatlarıyla bilmeniz gereken konuları aşağıda yazdık. Daha fazla bilgi almak için diğer yazılarımızı okuyabilir yada  0533 773 31 99  numaralı telefondan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Bilgi alın: Uzmanınızdan alacağınız yönergeler ile doğru kullanımda, çocuğunuzun işitme cihazından alacağı verim artacaktır.
  • Kabullenmesini sağlayın: Çocuğunuzun işitme cihazı kullanmaya başladığı ilk günler de belirli aralıklarla kullandırın.
  • Sabırlı olun: İşitme cihazlarının çıkardığı sese alışması için çocuğunuza zaman tanıyın.
  • Sürekli kullandırın: Çocuğunuzun uyumadığı saatlerde işitme cihazlarını takmasına özen gösterin.
  • İletişimde kalın: Çocuğunuzla açık bir şekilde iletişim kurun, onu soru sormaya teşvik edin.
  • Aktivite yapın: İşitme cihazlarına adaptasyonunu hızlandırmak için eğlenceli oyunlar oynayın.
  • Kafa bandı: Yumuşak bir kafa bandı ile elini cihazlara götürmesini engelleyin.
  • Tutaç: İşitme cihazlarının düşmemesi ve kaybolmaması için tutaç kullanın.
  • Randevu talep edin: İşitme cihazlarının verimli kullanımı için sık aralıklarla işitme uzmanınızla iletişimde kalın.
  • Gözlemleyin: Kontrol randevusundan önce çocuğunuzun sesleri fark ettiği yada rahatsız olduğu durumları takip edin.
  • Not edin: Kontrole gitmeden önce unutmamak için aklınızda ki bütün soruları bir yere yazın.
  • Temiz tutun: Cihazların daha uzun ömürlü olması ve daha iyi ses kalitesi için günlük bakımlarını yapın.
  • Pil kontrolü: Çocuğunuzla dışarıda olduğunuz vakit pilin bitme olasılığa karşın yedek piller taşıyın
  • Uzak tutun: İşitme cihazı pillerini çocukların yutma riskine karşın ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
  • Tepkilerine bakın: Çocuğunuz işitme cihazlarını veya kulaklarını sürekli çekiştiriyorsa, kulak kalıplarını kontrol edin.
  • Kalıp yaptırın: Bebek ve çocuklarda 3-6 arasında gelişimlerine bağlı olarak yeni kulak kalıpları yaptırın.
  • Kitap okutun: Çocuğunuzun daha iyi ses deneyimi kazanması için sesli kitap okumasına teşvik edin.
  • Anlayışlı olun: Çocuğunuz cihazları takmak istemediğinde mutlaka anlayışla karşımalısınız.



Pediatrik İşitme Cihazlarının Bakımı


Pediatrik işitme cihazlarının bakımı, yetişkinler için kullanılan işitme cihazlarıyla aynıdır. Bu konu hakkın da  "İşitme Cihazı Tamiri" sayfamızda detaylı olarak bahsettiğimiz için bir daha girmiyoruz. Ya da daha detaylı bilgi almak için  0533 773 31 99  numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


Pediatrik İşitme Cihazı Merkezi


Pediatrik işitme cihazının satış ve uygulamasını yaparken merkezimizde bulabileceğiniz hizmetler:

  • Pediatrik işitme cihazları
  • Pediatri alanında kendini geliştirmiş odyolog
  • Çocuğa özel ücretsiz serbest alan işitme testi
  • Çocuğa özel ücretsiz Timpano testi
  • Ücretsiz oyun odyometrisi
  • Çocuklar için oyun bekleme alanı
  • Çocuklara özel kulak kalıpları ve tutaçlar
  • 30 güne kadar işitme cihazı deneme süresi
  • İşitme cihazı tamir gerektiren durumlarda yedek cihaz temini
  • İşitme cihazlarının onarımı gerektiğinde en fazla 3 gün içinde geri dönüş


Randevu Almak İçin