Kulak çınlaması (tinnitus), sesin kaynağı belli olmaksızın insanların kulağında duyduğu bir ses hissi olarak tanımlanır. Kulak çınlama sesleri; çınlama, uğultu, çan sesi, zil sesi, vızıldama, su sesi, ıslık, tıslama, duvara tıklama sesi, rüzgar hışırtısı, motor sesi, siren sesi gibi olabilir. Ses/sesler tek/çift kulakta duyulabilir ve kafanın içinden veya uzaktan geliyormuş gibi görünebilir. Duyulan ses (gürültü) belirli aralıklarla veya sürekli olabileceği gibi sesin yüksekliği de değişkendir. Kulak çınlaması, tinnitus veya kulak gürültüsü kelimeleri aynı anlamda kullanılmaktadır.
Neredeyse herkes sessiz bir ortamda kulak çınlaması hissi yaşar fakat burada bahsettiğimiz günlük yaşam kalitemizi etkileyecek düzeyde rahatsız edici olanlarıdır. İnsanların duydukları kulak çınlaması zamanla azalabilir yada tamamen kaybolabilir, buna geçici kulak çınlaması denir. Fakat bazı insanlarda gün geçtikçe şiddetlenen veya sabit düzeyde kalsa bile 3-6 aydan daha fazla süren kulak çınlamaları da olabilir, bu durumda kronik olarak kabul edilir.
Tinnitus (kulak çınlaması) (kulak gürültüsü), %10 ile %15 arasında insanın sahip olduğu düşünülmektedir ve insan yaşı ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır. Kulak çınlaması yaşayan insanların yaklaşık 10 'da 1-2 'sinin, yaşam kalitesi ciddi anlamda olumsuz etkilenmektedir. Şiddetli vakalarda kulak çınlaması anksiyete veya depresyona yol açabilir.
Tinnitus bir hastalıktan çok, altta yatan çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bir semptomdur. Birçok insan için kulak çınlaması, altta yatan nedenin tedavisiyle veya gürültüyü azaltan veya maskeleyen diğer tedavilerle iyileşir ve kulak çınlamasını daha az fark edilir hale getirir.
Arka plan gürültüsü düşük olduğunda genellikle daha kötüdür, bu nedenle geceleri sessiz bir odada uykuya dalmaya çalışırken bunun en çok farkında olabilirsiniz.
Tinnitus zamanla yavaş yavaş gelişebileceği gibi aniden de ortaya çıkabilir. Kulak çınlamasının birçok nedeni vardır, fakat bu neden her zaman belirlenemeyebilir. Genellikle kulakta meydana gelen diğer hastalıkların bir belirtisi olarak ve sıklıkla bir dereceye kadar işitme kaybıyla birlikte ortaya çıkar. Kulakla hiçbir ilgisi olmayan çeşitli hastalıklar veya fiziksel durumların da kulak çınlamasına sebep olabileceği bilinmektedir. Yüksek tansiyon, diyabet, migren, troid kansızlık, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve benzeri kronik hastalıklar sonucunda da kulak çınlaması ek bir belirti olarak ortaya çıkabilmektedir.
Sık karşılaşılan kulak çınlaması nedenleri aşağıda ki gibi sıralanabilir;
Tinnitus bir hastalıktan çok, altta yatan çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bir semptom (belirti) olduğu için zaten, çokta fazla belirtisi olmamaktadır. En net olarak kulakta duyulan çınlama, uğultu, hışırtı, ıslık sesi gibi seslerin duyulma hissi diyebiliriz. Çoğu kulak çınlaması subjektif olduğu için sesleri yalnızca yaşayan kişi duyabilmektedir ve buda birçok farklı ses terimleriyle tarif edilmektedir.
Tinnitus (kulak çınlaması) insanları farklı şekilde etkiler. Aşağıdaki belirtilerin hiçbirini, birini, birkaçını veya daha farklılarınıda yaşayabilirsiniz.
İşitme duyunuzu korumak, kulak çınlamasını önlemenin en iyi yollarından biridir. Ayrıca aşağıda sıralanan maddeler var olan kulan çınlamanızında azalmasına yardımcı olacaktır.
Daha önce belirttiğimiz gibi kulaktaki gürültü bir hastalıktan çok, altta yatan çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bir semptomdur. Altta yatan durumu belirlemek için önce uzmanınız tarafından anamnez alınıp, sonra nörolojik ve/veya psikolojik muayene, odyolojik testler, kan testleri ve görüntüleme tetkikleri yapıldıktan sonra tanısı konacaktır. Altta yatan sebep varsa tedavi edilecektir. Tedavi süreci bitirildikten sonra hala devam eden kulak çınlaması var ise rahatlama yaşamanız için işitme cihazı veya rehabilitasyon uzmanına yönlendirecektir.
Kulaktaki gürültüleri genellikle başkaları duyamaz ve bu tamamen sizin hissiyatınızla alakalıdır. Fakat damar anormalliği veya kasların kasılması sonucu gibi bazı durumlarda, karşınızda ki kişi net olarak duyamasa da steteskop adı verilen dinleme aletleriyle net bir şekilde duyularak tespit edilebilir. Buna objektif tinnitusta denir.
Çinko, B12, folik asit, demir, magnezyum, D vitamini gibi vitamin-mineral eksiklerinde çınlama görülebiliyor.