İletim Tipi İşitme Kaybı Nedir ?
İletim tipi işitme kaybı, iç kulağın normal işlediği fakat dış veya orta kulakta toplanan titreşimlerin veya seslerin iç kulağa ulaşması engellendiğinde ortaya çıkar. Yaygınlık derecesi azdır ve kaybın nedenine bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.
İletim Tipi İşitme Kaybının Nedenleri
İletim tipi işitme kaybının nedenleri, hastalığın hangi bölgede görüldüğüne göre (dış veya orta kulak) ayırt edilebilir.
Dış kulak
- Kulak kiri tıkanıklığı (serumen impaksiyonu)
- Kulak kanalının stenozu veya daralması
- Dış Kulak Yolu Ekzositozu (Kulak yolunda kemik sertliğinde çıkıntılardır)
- Otitis eksterna (yüzücü kulağı)
- Dış kulak yolu tümörleri.
- Dış kulak yolu iltihapları,
- Kulağa yerleştirilen yabancı cisimlerin neden olduğu tıkanıklıklar
- Dış kulak yolunun doğumsal kapalı olması
Orta kulak
- Otoskleroz
- Kulak zarı yırtılmaları
- Kulak zarının kalınlaşması
- Otitis media (kulak enfeksiyonu)
- Östaki borusundaki tıkanıklıklar
- Orta kulakta oluşan anormal büyümeler veya tümörler
- Orta kulak kemikleri arasındaki bağlantının kopması
İletim Tipi İşitme Kaybı Belirtileri
Sesler net gelir fakat sesin yüksekliği normal duyuma göre daha az geldiği hissedilir. Bu tür işitme kaybı olan bireyler genelde yüksek sesle iletişim kurarak ve radyo, televizyon gibi cihazların seslerini normalden daha fazla açarak duyma yetilerinin geliştiğini görürler.
- Tıkalı kulak hissi
- Kulak ağrısı
- Kulakta basınç hissi
- Telefon görüşmelerinde zorluk veya hayal kırıklığı
- Kulak kanalından gelen kötü bir koku
- Kendi sesinin farklı çıktığını hissetme
- Normal seviyede konuşan insanların mırıldandığını düşünme
İletim Tipi İşitme Kaybı Tedavisi
Bu tür işitme kaybı sıklıkla cerrahi müdahaleler veya ilaçlarla tedavi edilebilir ve soruna bağlı olarak birden fazla tedavi seçeneği olabilir. Öncelikle baş vuracağınız KBB doktorunun takibinde ve uzman odyolog eşliğinde çeşitli testler ile kulaklarınızın muayenesi yapılmalıdır.
Örneğin serumen impaksiyonu (kulak kiri) durumunda kulak kiri çıkarma ile tedavi sonuçlandırılabilir. Yada kulağa giren yabancı cisimler için cerrahi müdahaleler ile tedavi uygulamaları öngürülebilir. Yada Kulak enfeksiyonları ve belirli hastalıklar için kaybın nedenini hafifletecek ilaçlar reçete edilebilir.
Bu iletken kayıplar standart işitme cihazlarıyla veya kemiğe implante edilebilir implante edilebilir cihazlarla tedavi edilebilir.
Sensörinöral İşitme Kaybı Nedir ?
Sensörinöral işitme kaybı, iç kulakta veya sesi beyne ileten işitme sinirinde bir sorun olduğu anlamına gelir. İç kulakta (koklea) bulunan tüy benzeri minik hücrelerde veya işitme sinirinin kendisinde, sinir sinyallerinin beyne aktarımını engelleyen veya zayıflatan hasar oluştuğunda ortaya çıkan kalıcı bir işitme kaybıdır. İç kulak (koklea) içindeki tüylü hücreler hasar görürse beyne daha az ses sinyali ulaşır ve yakınlarda bile olsa sesler veya konuşmalar sessiz veya mırıldanma şeklinde görünebilir. Bu nedenlerden dolayı sensörinöral işitme kaybı, uygun ses yüksekliğine rağmen konuşmayı anlamada zorluk olarak düşünülebilir.
Sensörinöral işitme kaybı genellikle kademeli olarak gerçekleşir ve her iki kulağıda etkiler. Daha az olarak sekizinci kranial sinirin hasar görmesi sonucu tek kulakta sensörinöral işitme kaybı meydana gelebilir. Sekizinci kranial sinir hasar görürse iç kulaktan gelen bilgiyi etkili bir şekilde iletemez ve bu da tek taraflı işitme kaybına neden olur.
Bu tür işitme kaybı genellikle tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilemez; ancak bu tür kaybı olan birçok kişi işitme cihazlarının veya koklear implantın faydalı olabileceğini düşünmektedir.
Sensörinöral işitme kaybı olan kişiler sıklıkla konuşan insanları duyabildiklerini ancak net bir şekilde anlamakdıklarını söylerler.
Sensörinöral İşitme Kaybı Nedenleri
Yeni doğan bir bebekte sensörinöral işitme kaybı varsa bu büyük olasılıkla genetiktir veya anneden fetüse rahim içinde geçen bir enfeksiyondur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte gelişen sensörinöral işitme kaybı etkileyen birçok neden vardır:
- Menenjit
- Viral enfeksiyonlar
- Kalıtsal
- Konjenital Bozukluk
- Ani sensörinöral işitme kaybı
- Ototoksik ilaçlar
- Meniere hatalığı
- Kalp hastalıkları ve diyabet
- Tiroid hastalığı dahil otoimmün hastalıklar
- Yüksek gürültüye maruz kalma
- Yaşlanma (presbiakuzi)
- Akustik nöroma veya iç kulaktaki kanserli büyümeler
- İç kulağa veya işitme sinirine zarar veren sarsıntılar ve travmatik beyin yaralanmaları
Sensörinöral İşitme Kaybı Belirtileri
Sensörinöral işitme kaybı, genellikle seslerin daha az işitilmesine neden olduğu gibi gürültülü ortamlarda da sesleri anlamakta zorluk yaşatır. Sensörinöral işitme kaybını anlamak için aşağıda ki belirtiler önemlidir:
- İki veya daha fazla kişi aynı anda konuşurken konuşmayı takip etmede zorluk
- Radyo, televizyon gibi cihazların sesini çok açmak
- Kadın veya çocuk seslerini ve diğer tiz sesleri duymada zorluk
- Kulakta sürekli veya aralıklarla duyulan çınlama (tinnitus), uğultu, zil sesi
- Kalabalık ortamlarda (restorant, spor salonu, kongre merkezleri gibi) konuşulanları anlamamak
- "k", "t", "s", "th" gibi sesleri duymakta zorluk
- Sık sık "Duyuyorum ama anlamıyorum" cümlesini kurmak
- Sık sık duyduğunu yanlış anladığının farkına varmak
- Yüksek seslere aşırı duyarlılık ve rahatsızlık hissi
- Telefonda konuşurken karşıdaki kişiyi anlamakta güçlük çekmek
- İnsanların belli aralıklarla duymadığınızı belirtmeleri
Sensörinöral İşitme Kaybı Tedavisi
Öncelikle baş vuracağınız KBB doktorunun takibinde ve uzman odyolog eşliğinde çeşitli testler ile kulaklarınızın muayenesi yapılmalıdır. Sensörinöral işitme kaybı , kaybın ciddiyetine bağlı olarak işitme cihazları veya koklear implantlarla tedavi edilebilir. Kalıcı sensörinöral işitme kaybının tedavisinde en sık kullanılan araç, işitme cihazlarıdır ve ileri dereceden çok ileri dereceye kadar işitme kaybı olan insanlar için, güçlü işitme cihazları yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra yardımcı dinleme cihazları da eksiksiz bir işitme çözümü sağlamaya yardımcı olur.
İşitme kaybının doğrudan tedavisinde etkili olmasa da kişinin öğrenebileceği dudak okuma egzersizleri, kişinin yaşam kalitesini arttırabilir. Zira böylelikle kişi sesleri tam olarak duyamasa da dudak hareketlerinden karşıdakinin ne demek istediğini anlayabilir.
Karma (Mikst) İşitme Kaybı Nedir ?
Bu türdeki işitme kaybı "karma", "mikst", "karışık" gibi farklı terimlerle ifade edilmektedir. Karma işitme kaybı, hem iletim tipi işitme kaybının hem de sensörinöral işitme kaybının unsurlarını içerir. Orta veya dış kulakta ve iç kulakta ses iletimiyle ilgili çeşitli problemler mevcuttur. Örneğin presbiakuzi etkisiyle işitme kaybı olan birey zaman içinde oluşan kulak kiri (buşon) ile de karma işitme kaybına sahip olabilir.
Bu tipteki işitme kaybına sahip olan kişiler günlük hayatta büyük zorluk yaşarlar ve dışarıdan duydukları seslerin bir kısmını oldukça doğru şekilde duyabilirken bir kısmını ise hiç anlayamazlar.
Karma (Mikst) Tipi İşitme Kaybının Nedenleri
Karma işitme kaybı, iki tür işitme kaybının birleşimi olduğundan genellikle tek bir neden söz konusu değildir ve farklı faktörlerden kaynaklanırlar. Ancak Otoskleroz ve bazı travmatik beyin yaralanmaları aynı anda her iki tür işitme kaybına da neden olabilir. Mikst tipi işitme kaybı, kulağın kulağın bir tür travmaya maruz kaldığında çıkabileceği gibi, araç kazası yaralanmalarında veya bir işitme kaybının diğeriyle birleşmesi halinde de zaman içinde kademeli olarak ortaya çıkabilir.
İletim ve karma (mikst) tipi işitme kayıplarıyla belirtileri aynıdır ve yaygın nedenleri şunlardır:
Karma (Mikst) Tipi İşitme Kaybının Belirtileri
Karışık işitme kaybının belirtileri, iletim tipi ve mikst tipi işitme kayıplarının kombinasyonu olacaktır.
- Kulak ağrısı
- Kulakta basınç ve/veya dolgunluk hissi
- Duyuyorum ama anlamıyorum hissi
- Yüksek ses tonuyla konuşma ve konuşturma
- Telefon zillerini, hafif sesleri veya diğer günlük sesleri duyamama
- Konuşmayı anlamada zorluk
- Elektronik cihazların sesini fazla açma
- Tinnitus (kulakta çınlama, uğultu, vızıltı, vb.)
- Sesin yönünü tayin edememe
- İnsanlar konuşurken ne dediklerini anlamak için onlara bakma ihtiyacı duymak
Karma (Mikst) Tipi İşitme Kaybının Tedavisi
Karma işitme kaybı için tedavi seçenekleri, kaybın doğası gereği daha çok sensörinöral mi yoksa iletim tipi mi olduğuna bağlı olacaktır. İletim tipi işitme kaybı sıklıkla tıbbi veya cerrahi tedaviyle düzeltilebilirken, sensörinöral işitme kaybı genellikle işitme cihazlarıyla tedavi edilir. Bu nedenle tedavi, tıbbi veya cerrahi tedavi ile işitme cihazı kullanımının bir kombinasyonu olabilir.
Bazı hekimler öncelikle iletim tipi işitme kaybının tedavi edilmesini önerse de bu tamamen baş vuracağınız kendi KBB doktorunuzun takibinde ve uzman odyolog eşliğinde çeşitli testler ile kulaklarınızın muayenesi yapıldıktan sonra karar verilmesi gereken bir durumdur.
Tedaviler işitme kaybının ciddiyetine bağlı olarak değişecektir ancak cerrahi bir işlemin yanı sıra işitme cihazları ve/veya koklear implantlarında gerekli olabileceğini unutmamak gerekir.