Dünya genelinde daha çok tek kullanımlık pillerin çalıştırdığı işitme cihazları kullanılır. Fakat günden güne şarjlı piller tek kullanımlık pillerin yerini almaktadır. Farklı büyüklüklerde işitme cihazları olduğu için, tek kullanımlık işitme cihazı pilleri de farklı boyutlarda mevcuttur. Çeşitli renk ve numaralar ile standartları mevcuttur. Hangi ülkede olursanız olun bu belirteçler aynıdır.
Tek kullanımlık pillerin genel olarak tercih edilme sebepleri, pillerin temin edilmesinin kolay olması ve şarjlı pillere göre ilk aşamada maliyetlerinin çok daha az olmasıdır.
Tek kullanımlık işitme cihazı pilleri için renkler:
Bir işitme cihazı piline ihtiyacınız olduğunda boyutlarını hatırlamakta zorlanabilirsiniz. Tanımlamayı kolaylaştırmak için pil ambalajında boyutlara bağlı olarak sabit renkler mevcuttur. Bu renkleri pillerin korunması için kullanılan kutularda da görebilirsiniz. Bu renkler sizin pil satın alma sürecinizi kolaylaştıracaktır.
10 Numara işitme cihazı pili - SARI
13 Numara işitme cihazı pili - TURUNCU
312 Numara işitme cihazı pili - KAHVERENGİ
675 Numara işitme cihazı pili - MAVİ
Tek kullanımlık işitme cihazı pili boyutları:
İşitme cihazları kullanıcıların gereksinimlerine göre farklı büyüklüklerde üretilmektedir. Bu cihazların büyüklüklerine uygun olacak şekilde tek kullanımlık işitme cihazı pilleride mevcuttur. Her biri farklı kapasiteye sahip 4 farklı boyutta üretilen işitme cihazı pillerini, küçükten büyüğe göre 10, 312, 13, 675 olacak şekilde sıralayabiliriz.
10 Numara / 5,8 mm genişlik ve 3,6 mm yükseklik
312 Numara / 7,9 mm genişlik ve 3,6 mm yükseklik
13 Numara / 7,9 mm genişlik ve 5,4 mm yükseklik
675 Numara / 11,6 mm genişlik ve 5,4 mm yükseklik
Tek kullanımlık işitme cihazı pil ömrü:
Civa-çinko pilleri yerine günümüzde hava-çinko tipi piller kullanılmaktadır. Civa içeren atık pillerin çevreye verdiği zararlara istinaden çinko-hava pillerine geçiş olmuştur. Çinko-hava pilleri havayla etkinleştirildiğinden, kullanım anına kadar havayla temas etmemesi için üretim aşamasında eklenmiş bir yapışkan bant ile korunur. Bu bantlar çıkarılıncaya kadar pillerin devre dışı kalmalarına olanak tanır. Pilin arkasından çıkarıldığında ise oksijen, pildeki çinko ile etkileşime girecek ve pili çalıştıracaktır. Bant bir kere çıkarıldıktan sonra bir daha yapıştırılamaz. Bu yüzden kullanıma emin olmadığınız sürece, pilin oksijenle temasını engelleyen bu bantları çıkarmayınız.
Ayrıca işitme cihazı pillerinin raf ömürleri de bulunmaktadır. Satın almadan önce son kullanma tarihlerine bakmanızda fayda vardır. Genellikle oda sıcaklığında 2-3 yıl raf ömürleri mevcuttur.
İşitme cihazı pilinin (tek kullanımlık), kullanılmaya başladıktan sonra ki ömrü farklı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. İşitme cihazı pilinin boyutu, Kullanım sıklığı ve süresi, işitme cihazının teknolojik gelişmişliği, sıcak-soğuk ortam geçişi gibi durumlar etki etmektedir. Kullanmadığınız sürede pil kapaklarını açık bırakmazsanız işitme cihazları çalışmaya devame edecektir ve pilin ömrünü azaltacaktır.
Ayrıca pilin üzerinde ki yapışkan bantı çıkardıktan sonra yaklaşık 1 dakika beklemeniz, pilin içindeki çinkonun tam olarak hava ile etkileşime girmesini sağlayıp pilinizin ömrünü uzatabilir.
ŞARJLI İŞİTME CİHAZI PİLİ
Şarjlı işitme cihazı pilleri, gün geçtikçe geleneksel kullan at pillerinin yerini almaktadır. Gelişen şarjlı pil teknolojisi ile tek sefer şarjla uzun saatler cihaz kullanımı mümkün olduğundan yönelim bu tarafa kaymaktadır. Önde gelen işitme cihazı üreticileri yeni nesil işitme cihazlarının çoğu modelini şarjlı olarak piyasaya sürmektedir. Ayrıca çevre dostu olmasıyla da tercih sebebini artırmaktadır.
Çoğu işitme cihazı, içine entegre edilmiş şarj edilebilir lityum-iyon pillerde birlikte üretilir. Birçok şarjlı elektronik cihazda olduğu kullanılan süreye bağlı olarak şarj edilmesi gerekir. Firmaların işitme cihazı modellerine özgü ürettiği taşınabilir veya masaüstü şarj seçeneklerine bağlı olarak seçim yapılabilir.
Genellikle gece yatarken şarj edilmesi tavsiye edildiği için, sabah kullanımına başlanan piller gün boyu kullanım süresince yeterli olmaktadır.Kulak arkası ve kulak içi işitme cihazlarıyla kullanılabilmektedir. İstediğiniz işitme cihazının aynı modeli için üretilmiş hem tek kullanımlık hemde şarjlı pil modelleri varsa seçim yapabilirsiniz. Aksi takdir de hangi pil türü için üretilmişse seçiminizi o yönde kullanmak zorundasınız. Fakat neredeyse her işitme cihazı markasının farklı türde kayıplar için üretmiş olduğu tek kullanımlık veya şarjlı pillerle çalışan işitme cihazları mevcuttur.
İşitme Cihazı Pilli mi Şarjlı mı Daha iyi?
Her iki pil türünün de avantajları ve dezavantajları vardır. Bu durumlar da kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. İşitme cihazı satın alım sürecinde sizlere yardımcı olması için önemli bazı noktalara değinelim.
El-Göz Koordinasyonu
Genellikle yaşa bağlı olarak kaslardaki zayıflamaya istinaden el göz koordinasyonumuzda zayıflama olabilir. Yada bazı hastalıklara istinaden elde titreme veya gözümüzde daha zayıf görme olabilir. Bu gibi durumlarda tek kullanımlık pilleri takıp çıkarmak zor olacaktır. Bunun yerine şarj edilebilir olanları seçmenizde fayda vardır.
Seyahat Durumu
Şarj edilebilir piller işitme cihazınızın içine entegredir ve şarj kutusuna bağlı olarak doldurulur. Bu şarj ünitelerinin maliyetli olması sebebiyle, işitme cihazları satın alınırken her iki işitme cihazı için bir adet şarj ünitesi satın alınır. Sık seyahat eden biriyseniz veya gün içinde aktif koşturması olan biriyseniz sahip olduğunuz şarj ünitesini herhangi bir yerde unutmanız veya kaybetmeniz durumunda işitme cihazınızın pili bittiği anda problem yaşayacaksınızdır. Fakat tek kullanımlık pillerin satın alma maliyeti çok daha ucuz olduğu için, birçok adet satın alabilir ve yedek olarak bulunma ihtimaliniz olan her ortama koyabilirsiniz. Bu eviniz, arabanız, ofisiniz, kullandığınız birkaç çantanın içine ve hatta eşinizin çantasında bile yedek olarak bulundurabilirsiniz. Hiçbir yedeğiniz olmasa bile az bir parayla size en yakın işitme merkezinden temin edebilirsiniz.
Olağanüstü Durum
Günümüzde birçok ülke deprem fay hatları üzerinde bulunuyor ve her an deprem riskiyle karşı karşıyayız. Deprem felaketini yaşadığımız durumlarda şarj ünitesi bulmanız çok daha zor iken, tek kullanımlık pillere çok daha rahat ulaşabilirsiniz.
Yada elektrik kesintilerinin sık olduğu bir yerde yaşıyorsanız uzun süre kesintiler şarjlı piller için sorun teşkil edebilir.
Kullanım Süresi
Şarj edilebilir işitme cihazı pillerinin genellikle 1 günlük kullanıma yetecek kadar süresi vardır. Eğer taşınabilir şarj üniteniz var ise hiçbir elektrik güç ünitesine ihtiyaç duymadan 2-3 kere daha şarj etme olanağı sunacaktır. Fakat işitme cihazı pilinin türüne bağlı olarak 20 güne kadar kullanılabilen tek kullanımlık piller mevcuttur. Her gün işitme cihazınızı şarj etmek sizin için zor bir durum oluşturuyorsa tek kullanımlık pillerin olduğu işitme cihazlarını seçmelisiniz.
Küçük boyutlu piller (10numara), pilin kalitesine ve kullanım süresine bağlı olarak 1-3 gün arasında değişmektedir. Buda sizin için zor bir durum oluşturacaksa, şarj edilebilir piller önceliğiniz olmalıdır.
Fiyat Tercihi
Şarj edilebilir pil ile çalışan işitme cihazlarının maliyeti, tek kullanımlık pille çalışan işitme cihazlarına göre ortalama %10 ile %20 arasında daha fazladır. İşitme cihazını ilk satın alırken ödeyeceğiniz bu maliyeti düşürmek için tek kullanımlık pil ile çalışan işitme cihazlarını tercih edebilirsiniz. Ya da uzun vade de tasarruf edeceğinizi düşünüyorsanız şarjlı olana yönlenmelisiniz.
Çevresel Faktör
Tek kullanımlık piller atık konusunda daha problemli olduğu için çevre dostu biriyseniz şarj edilebilir piller ile çalışan işitme cihazlarına yönelebilirsiniz.
İşitme Cihazı Pili Nasıl Değiştirilir?
İlk defa işitme cihazı pili takıyor veya değiştiriyorsanız aşağıdaki yönergeyi takip edebilirsiniz.
- Pil kapağını açın
- Eski pil var ise çıkarın ve atık pil kutusuna atın
- Yeni pilin üzerindeki folyoyu çıkarın ve 1-2 dakika bekleyin
- Pilin düz tarafını, pil kapağındaki “+” işareti ile hizalayarak takın
- Pilin doğru takıldığından emin olun
- Pil kapağını kapatın
Pil kapağını kapatırken sorun yaşıyorsanız kesinlikle zorlamayın ve artı(+) eksi(-) yönlerine göre doğru biçimde taktığınıza emin olun. Zorlamanız durumunda, pil işitme cihazının içine sıkışabilir veya pil kapağı kırılabilir.
İşitme Cihazı Pilini Ne Zaman Değiştirmeliyim?
İşitme cihazı pillerini kullanım sürenize bağlı olarak değiştirmelisiniz. Bu süre ortalama;
10 numara pilde 2-3 gün, 312 numara pilde 5-7 gün, 13 numara pilde 7-10 gün, 675 numara pilde 12-20 gündür. Tabiki pillerinizi bir ortalama alarak değil de daha net belirtiler olduğunda değiştirmelisiniz.
- Çoğu işitme cihazında pilin bitmesine yakın, bir uyarı sesi duyarsınız. Bu ses duyulduğunda pilinizi değiştirebilirsiniz.
- Duyduğunuz sesler normalden az geliyorsa veya cihazın sesini açmak durumunda kalıyorsanız
- Duyduğunuz sesler normalden farklı olacak şekilde bozuk geliyorsa
- Duyduğunuz sesler tamamen kesildiyse
- Yeni taktığınız pilin boş çıkma durumunu göz önünde de bulundurun
İşitme Cihazı Pili Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Nemli ortamlardan uzak tutun
- Aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan uzak tutun
- Normal oda sıcaklığında muhafaza edin
- Oksitlenmiş pilleri kullanmayın
- Pilin üzerindeki folyoyu çıkarınca birkaç dakika bekleyin
- Kullanmayacağınız pilin folyosunu açmayın
- Üzerinde kir kalmış pilleri temizlemeden kullanmayın
- Raf ömrü bitmiş pilleri kullanmayın
- Uzun süre kullanılmayacak cihazların içinde pil bırakmayın
- Bitmiş pilleri işitme cihazının içinde bırakmayın
- Yanınız da yedek pil bulundurmaya özen gösterin
- Pillerinizi manyetik alanlar ve metal eşyalardan uzak tutun
- Bebeklerin ve çocukların ulaşamayacağı yerde muhafaza edin
- Bitmiş pilleri, atık pil alan noktalara bırakın
İŞİTME CİHAZI PİL RAPORU
İşitme cihazı pilleri de işitme cihazları gibi SGK katkı payı kapsamındadır. İşitme cihazı pilleri yıllık 104 (haftada 2) adet olacak şekilde reçete edilir. Sistemde kayıtlı her bir cihaz için ayrı ayrı alınabilir. İşitme cihazı pili sgk ödemesi 480,48 TL'dir ve katılım payından muaftır.