İŞİTME KAYBI OLANLAR ARAÇ KULLANABİLİR Mİ ?


Günümüzde insanları arabasız hayal etmek zor. Arabalar hızlı ve rahat ulaşım aracı olmakla birlikte, alışveriş yapmamıza, seyahat etmemize, eş-dost ziyaret etmemize, işe ya da okula gitmemize olanak sağlar. Modern otomobiller, sürücülerin saatlerce araç kullanırken yorulmaması için yüksek düzeyde konfora sahiptir.
Araç kullanırken dikkatin azalması çoğu kazanın ana nedenidir. İnsanlar tehlikeyi doğru anda fark edemiyor ve kazayı önlemek için tepki verecek zamanları olmuyor. İşitme kaybı olan bireylerin basit yaşam koşullarında bile konsantrasyonunu ve dikkatini sıklıkla kaybettiğini düşünürsek, "işitme kaybı olanlar araç kullanabilir mi" sorusu akıllara geliyor.

Her ne kadar direksiyon başındayken görme duyunuz şüphesiz en önemli şey olsa da, işitme duyunuz yaklaşan acil durum araçlarını tespit etmenize, sabırsız bir sürücünün kornasını duymanıza veya dönüş sinyallerinin devrede olduğunu fark etmenize yardımcı olur. Bazende aracınızda seyir halindeyken duyacağınız kopma, kırılma, çarpma vb. sesler arabanızda bir sorun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olması açısından da kritik öneme sahiptir.

Yukarı da bahsedilen genellemeler ile araç kullanırken işitmenin önemini anlıyoruz. İşitme kaybı olan bireyler araç kullanabilmekte fakat araç kullanmak için gerekli olan sürücü belgesini alırken bazı işitme standartlarına sahip olmalıdır.




İŞİTME CİHAZI KULLANANLAR EHLİYET ALABİLİR Mİ ?


İşitme cihazı kullanması zorunlu olan sürücü hangi sınıf sürücü belgeleri ile araç kullanabilir ?

İşitme cihazı kullananlar sürücü belgesi alabilir fakat bunun için işitme eşikleriniz belli bir düzeyde olmalı ve işitme sağlığınızı etkileyen hastalıklar hiç olmamalı veya işitmenizi etkilemeyecek düzeyde az olmalıdır. Bu durumların kontrolü için belli periyotlarda muayene kaydı istenir.
İşitme kaybı olan bireylerin sürücü belgesi almak istemesi durumunda dikkatte alınacak durumlar kanunda belirtildiği gibi aşağıda verilmiştir.







  1. İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB’den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
  2. İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir.
  3. İşitme cihazı kullananlar A1 - A2 - C - D - E - G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır.
  4. E Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlar ile B Sınıfı Sürücü Belgesi alacaklardan ticari taşıt kullanacak olanlarda, doğuştan veya sonradan meydana gelen ileri derecede şekil bozukluğu ve harabiyet olmamalıdır. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da bu durumda olanların ticari araç kullanamayacakları belgelerine işlenir.
  5. Rudimental aurikula ve dış kulak yolu atrezisi olmamalı, eğer iki ve tek taraflı rudimental aurikula ve dış kulak yolu atrezisi bulunanlarda iletim tipi işitme kaybı varsa, (b) bendine göre değerlendirilir.
  6. Otoskleroz, presbiakuzi, skatrisiel otit, timpanoskleroz, kolesteatomlu veya kolesteastomsuz kronik otit, gibi ilerleyici kulak hastalıklarında yukarıdaki şartları taşımak koşuluyla en az 2 yılda bir muayene kaydı istenir.
  7. Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler (Ek:2) yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.


İŞİTME KAYBI OLAN SÜRÜCÜLER NE GİBİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYOR ?


Eğer bir sürücü de işitme sorunu var ise trafikte dikkatli sürüş yapması gerekmektedir. Bu dikkat güvenli sürüşün olmazsa olmazıdır. Eğer bir sürücüde işitme kaybı var ise yaşayabileceği zorlukların bazıları;

  • Akış halinde ki trafikte yapılan fren seslerini duymayarak erken önlem alamayacaksınız.
  • Trafikte geçiş önceliği olan araçların (ambulans, itfaiye, polis, vb.) siren ve anons seslerini duyamayacaksınız.
  • Araçta arıza olmadan önce gelen uyarı seslerini (çarpma, kopma, yırtılma, vurma, patlama, vb.) duyamayacaksınız.
  • Duyma zorluğunun verdiği stres ile sürüş güvenliğiniz azalacak ve gün sonu daha fazla yorgun olacaksınız.
  • Çevrede ki dış sesleri duymak için daha fazla efor sarf edeceğiniz için yola adaptasyonunuz daha zor olacak.


Randevu Almak İçin