Ani İşitme Kaybı Nedir ?
Yaygın olarak ani işitme kaybı olarak bilinen sensörinöral işitme kaybı; iç kulak dokusu veya işitme sinirinde hasar oluşması nedeniyle bir sabah uyandığımızda aniden yaşanabileceği gibi birkaç gün içinde de kademeli ve hızlı bir artış olarak da yaşanabilen bir işitme kaybı türüdür. Genellikle tek kulak olarak görülse de çift kulağı da etkilediğini bilmeliyiz.
Ani işitme kaybı, genellikle 50 'li yaşlarında ki yetişkinleri etkilediği düşünülse de genç yaşlarda da görülmektedir. Ortalama her yıl 5000 kişide 1 olarak görüldüğü düşünülerek önemli klinik araştırmalara konu olsa da nedeni çoğu zaman tespit edilememektedir.
İşitme kaybı üzerine çalışan bazı derneklere göre, ani işitme kaybı yaşayan bireylerin yarısı, başlangıçtan itibaren 1-2 hafta içinde işitme duyusunun bir kısmının veya tamamının kendiliğinden iyileştiğini belirtmektedir ve buda genellikle hafif dereceli işitme kaybı olan hastalardır. Unutulmamalıdır ki ani işitme kaybı tıbbı bir acil durum olarak düşünülmelidir ve ivedilikle doktora başvurulmalıdır.
Ani İşitme Kaybının Nedenleri
Ani işitme kaybını etkileyen çeşitli nedenler olmakla birlikte çoğu durumda işitme kaybının nedeni kesin olarak belirlenemez. Uzmanlara göre ani işitme kaybı (sensörinöral işitme kaybı) tanısı konan kişilerin %10-15'inin tanımlanabilir bir nedeninin olduğu bildirmektedir.
Ani işitme kaybının olası nedenleri şunlardır:
- Felç
- Kafa travması
- Enfeksiyonlar
- Bazı nörolojik zoukluklar
- Kulak kiri
- Tümörler
- Damar tıkanıklığı(iç kulağı besleyen)
- Büyük ortam basıncı değişiklikleri
- Kulağa yakın bir yerde patlama gibi yüksek ses
- Meniere hastalığı
- Metabolik hastalıklar
- Ototoksik ilaçlar
Burada yazılanların, sizlere ön bilgi verme amaçlı olduğunu unutmayın. Bir kere daha belirtmeliyiz ki ani işitme kaybı tıbbı bir acil durum olarak düşünülmelidir ve ivedilikle doktora başvurulmalıdır.
Ani İşitme Kaybının Belirtileri
Ani işitme kaybının en belirgin özelliği 3 günden kısa sürede gelişmesidir. Bunun yanı sıra aşağıda ki durumlarda gözlemlenebilir:
- Kulak çınlaması
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Yüz uyuşması
- Kulakta dolgunluk hissi
- Tek veya çift kulakta ses azalması
- İşitme duyusu kaybolmadan hemen önce "pıt", "çıt" gibi endişe verici ses duyma
Yukarıda sıraladığımız belirtilerin bir veya birkaçı aynı anda görülebilir. Böyle bir durumda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz.
Ani İşitme Kaybının Tedavisi
Ani işitme kaybı olan hastalar tedavi görmeseler dahi %50 den fazlası kısmi veya tamamen kendiliğinden iyileşme gösterebilmektedir. Bu hastalıkta erken farkındalık ile tanı ve tedavi ile yüksek oranlarda iyileşme oranları sağlanabiliyor. Ne kadar zaman boşa harcanmışsa, tedaviye alınabilecek olumlu yanıt o kadar azalmaktadır. Bu yüzden ani işitme kaybında en önemli konu tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanmasıdır.
Ani işitme kaybı farklı tedavi metotları olan bir hastalıktır. Bu yüzden bir veya iki kulağınızda ani işitme kaybı yaşarsanız en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız veye ivedilikle acil ambulans hizmeti için 112 'yi aramalısınız.